wtorek, 28 października 2014

pierwsze zabawy

Dziś ma dla Was dwa torty. Zrobiłam je zaraz po tym jak kupiłam większą część akcesoriów których obecnie używam. W tym zestaw tylek cukierniczych. Właściwie środek jest dokładnie taki sam a tylko dekoracja na wierchu jest inna. pierwszy robiłam na urodziny mojej chrześnicy i niestety nie robiłam go u siebie w domu więc nie wygląda dokładnie tak jakbym chciała. Smakował jednak świetnie.
Biszkopt robiony był podobnie jak w przepisie w poprzednim poście.
Dolna masa pomarańczowa
- pół litra soku pomarańczowego
- budyń na 3/4 litra mleka (ja używam dużych budyniów Delecty śmietankowych lub waniliowych.
Górna masa
- Serek waniliowy 200g
- szklanka mleka w proszku (musi być proszek jak mąka nie granulki)
- dwa żółtka
- masło 100g ( roślinne lub masło extra)
- 2 łyżki cukru
- ok 2 łyżeczki żelatyny
Na górną dekorację 2 kubeczki śmietany 30% łyżeczka żelatyny

Masa pomarańczowa jest bardzo prosta w wykonaniu. odlewamy szklankę soku i rozprowadzamy w niej proszek budyniowy. Resztę soku należy zagotować. Można dodać łyżeczkę lub dwie cukru jeśli sok wydaje nam się za kwaśny. Do gotującego się soku wlewać powoli rozprowadzony budyń ciągle mieszając do zgęstnienia. Jeszcze gorący budyń wylać na spodni krążek ciasta, rozsmarować. Przykryć kolejnym blatem i lekko docisnąć. Odstawić do wystygnięcia.
Na drugą masę można wyjąć wcześniej masło żeby łatwiej się ubijało. Żelatynę wsypać do 150ml chłodnej przegotowanej wody i zostawić żeby napęczniała. potem odrobinę podgrzać do całkowitego rozpuszczenia. Masło z cukrem ucierać aż stanie się jaśniejsze i puszyste. Dodać żółtka a potem mleko w proszku. Ucierać kilka minut na wysokich obrotach silnika aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Dodać serek waniliowy i na końcu żelatynę. Wylać krem na wystudzone ciasto przykryć ostatnim krążkiem ciasta i docisnąć. Można zostawić trochę kremu i posmarować nim brzegi tortu. wstawić do lodówki na minimum godzinę.

A teraz możemy zacząć zabawę.







Najpierw ubiłam jedną śmietanę z odrobiną cukru i połową przygotowanej wcześniej żelatyny. Smarujemy boki i górę tortu, wygłaszamy. W zależności od ilości pozostałej żelatyny można zrobić wzór na zwieńczeniu. Ja zrobiłam coś w rodzaju warkocza. Wyciskałam śmietanę na przemian raz z góry raz z boku. Może nie wygląda to perfekcyjnie ale jak w tytule posta były to moje pierwsze eksperymenty z tylkami i rękawami cukierniczymi. Róże oraz liście to również bita śmietana tylko zabarwiona zwykłymi barwnikami spożywczymi. 

Chce ktoś kawałek?




1 komentarz:

  1. merit casino bonus codes reddit【VIP】
    메리트 카지노 주소 Walgreen หารายได้เสริม Casino】,Url:⚡【WG98.VIP】⭐️,Url:⚡【⭐️,Url:⭐️⚡】⭐️,Url:⭐️⚡,nxbox.com,themesfinder.com,themobilesnair 온카지노

    OdpowiedzUsuń